Skip to content Skip to footer

Prin implicarea în numeroasele proiecte de cercetare fundamentală și aplicativă derulate prin Centrul de Cercetare pentru Pomicultură Integrată și respectiv prin Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agro-Alimentare – „Hortinvest”, specialiștii din cadrul Stațiunii Didactice de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Istrița desfășoară o continuă muncă de dezvoltare, inovare și modernizare a producției agricole.

Stațiunea Didactică de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Istrița

Ne mândrim cu implementarea continuă a celor mai moderne tehnici în ceea ce privește culturile din pepiniere.

Livezi

Istrița se bucură de o bogată cultură a pomilor fructiferi prin livezi de prune, mere și cireșe. Modernizarea sortimentului pomicol, aplicarea unor tehnologii de producție integrată și creșterea productivității sunt obiectivele noastre.

Primul pas în acest sens a fost făcut prin înființarea unei plantații superintensive de cireși altoiți pe portaltoi de vigoare mică – PHLC și medie – MaxMa 14 Delbard. Soiurile folosite sunt creații străine foarte apreciate pe piața U.E. și mondială de cireșe: Regina, Kordia, Sunburst, Celeste, Ferrovia, Bigareau Burlat, Early Red, Firm Red etc.

O altă realizare importantă din ultima perioadă a fost înființarea unui câmp de selecție a hibrizilor de măr, care va avea ca finalitate crearea de noi soiuri cu rezistență genetică la boli. Un aspect important îl reprezintă sistemele de plantare și formele de coroană care se realizează în noile plantații. Folosind portaltoi de vigoare redusă, s-au realizat sisteme de plantare cu densitate ridicată și forme de coroană, care măresc productivitatea pomilor. Un accent deosebit este pus pe întreținerea solului în livezi.

Loturi demonstrative

  1. Lotul demonstrativ de arbuști și specii pomicole noi – Istrița

Lotul a fost înființat în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Pomicole Istrița începând cu anul 2019, împreună cu Facultatea de Horticultură-București. Lotul demonstrativ cuprinde specii pomicole noi, precum: Curmal Chinezesc (Ziziphus Jujuba), Banana Nordului-PawPaw (Asimina triloba), Kiwi berry (Actinidia arguta), Kaki (Diospyros kaki), Rodiu (Punica granatum), Moșmon (Mespilus germanica), Pom de stafide (Amelanchier), Soc (Sambucus L.) și arbuști fructiferi: smochin (Ficus Carica), Mur (rubus plicatus), Zmeur (rubus idaeus), Afin (Vaccinium myrtillus), Coacăz negru, Coacăz roșu, Coacăz alb, Afin siberian, Aronia, Agriș, Goji, Cătină.

Rolul lotului este acela de a promova o tehnologie de cultură modernă pretabilă pentru speciile enumerate și o  pomicultură sustenabilă. Totodată, se urmărește introducerea în cultură a speciilor pomicole noi și a diverse soiuri și varietăți. Lotul demonstrativ este de asemenea un lot didactic ce stă la dispoziția studenților, masteranzilor și doctoranzilor din cadrul Facultății de Horticultură-București, astfel se pot efectua lucrări de cercetare asupra speciilor pomicole și stagii de practică benefice pentru studenți.

2. Lotul demonstrativ de Nuc & Alun

Lotul a fost înființat începând cu anul 2022 și cuprinde o gamă largă de soiuri noi din specia nuc, care vor fi studiate pentru a observa comportamentul acestei specii în arealul de la Istrița, pentru a promova o tehnologie de cultură utilă și pentru a dezvolta sortimentul de producție din cadrul Stațiunii Didactice de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Istrița.

Producția de fructe

Patrimoniul pomicol al Istriței este în continuă creștere. Principalele specii plantate pentru producția de fructe sunt prunul, cireșul și mărul.

Sunt realizate plantații cu densitate mare, sortimentul actual de soiuri fiind:

  • La prun – principala specie ca suprafață – Centenar, Stanley și Anna Spath
  • La cireș – soiuri noi, apreciate pe piață – Kordia, Regina, Ferovia, Celeste, Lapins, New Star, Giant red, Early red și multe alte soiuri pe portaltoi ce imprimă vigoare mică pomilor și foarte multe alte avantaje.

Galerie foto